/

Grijanje na drva s vrhunskom Viessmann tehnikom

Grijanje na drva je dobra alternativa grijanju na ulje ili plin, a ekološka komponenta nije jedini argument za korištenje drvnih goriva. 

Drvo kao domaće gorivo je cijenom povoljnije i ne podliježe velikim kolebanjima cijena. Inovativna Viessmann tehnika čini grijanje na drva učinkovitim i komfornim. Viessmann program nudi fleksibilna rješenja kao dodatak postojećem grijanju ili kao kompletno rješenje grijanja za loženje drva, sječke ili peleta.

Put od drvnog goriva do korisne toplinske energije vodi preko dobro usklađenog sustava logistike i tehnike. Od isporuke preko skladištenja, iznošenja i dovođenja goriva do ložišta, odvod dimnih plinova i uklanjanje pepela – Viessmann kompletno rješenje na raspolaganje daje sve komponente.

 

Drvo kao gorivo

Najčešće se drvo kao gorivo koristi u slijedećim oblicima:

 • cjepanice
 • pelet ili drvni briketi
 • drvna sječka

Najjednostavnije korištenja drva kao domaćeg energenta su cjepanice. „Metar drva“ je i najpoznatija i najprimjenjivanija mjerna jedinica za drvno gorivo, a cijena drva najmanje varira u odnosu na druge tipove drvne biomase.

Peleti su normirana drvna goriva i podliježu raznim certifikatima kvalitete, no u prodaji njihova kvaliteta često varira.

Kvalitetan pelet se može prepoznati po slijedećim karakteristikama:

 • glatke, sjajne površine
 • jednake duljine
 • mali udio prašine
 • tonu u vodi

Pelet loše kvalitete

 • napuknuta, gruba površina
 • vrlo različite duljine
 • visoki sadržaj prašine
 • ako se urone u vodu isplivaju na površinu

Primjer instalacijske sheme grijanja
1 Vitoligno 100-S, pirolitički kotao za grijanje
2 Vitocell 100-E, međuspremnik ogrjevne vode
3 Vitocell 340-M, multivalentni spremnik za pripremu potrošne tople vode
4 Vitosol 100-FM, solarni kolektori s automatskom zaštitom od pregrijavanja

 

 

Međuspremnik ogrjevne vode neizostavna komponenta učinkovitog grijanja na drva

Zbog ograničene mogućnosti reguliranja često dolazi do znatnih razlika između potreba sustava grijanja i dobivene topline snagom kotla. Međutim, budući da sva toplina koju proizvodi kotao mora biti odvedena, međuspremnik je neophodan. Dakle, trenutno nastali viškovi topline mogu se pohraniti u takozvani međuspremnik ogrjevne vode.

 

Komforno grijanja: Vitoligno 100-S

Vitoligno 100-S se puni s cjepanicama duljine do 56 cm. Veliki prostor za punjenje drva i kut otvaranja od 125° za laku dopunu goriva, a ventilator sprječava izlaz dimnih plinova kod dopunjavanja. Veliko ložište omogućuje dugačke intervale punjenja i duge intervale loženja.

Dvostrano zatvaranje vrata omogućuje optimalno korištenje prostora u kotlovnici. Visokokvalitetni vatrostalni beton u komori za izgaranje, kao i mlaznica od nehrđajućeg čelika osiguravaju vruću zonu sagorijevanja. Kao rezultat toga, Vitoligno 100-S postiže visoku učinkovitost i čisto i učinkovito sagorijevanje s vrlo niskim emisijama.

 

Primjerice za kotao na cjepanice od 35 kW za učinkovit rad sustava grijanja preporuča se 2000 do 3500 lit međuspremnika topline, a kod kotla na pelete 1000 do 1500 lit.

 

 

 

Solarna energija – vrhunski dodatak svakom sustavu grijanja s besplatnim energentom Suncem i s Viessmann tehnikom za bezbrižnu primjenu

Solarni kolektori VITOSOL 200-FM I VITOSOL 100-FM s inovativnim ThermProtect slojem apsorbera su idealni dodatak za svaku instalaciju grijanja. Viessmann je patentirao tehniku ThermProtect koja zaustavlja primitak sunčeve energije u ovisnosti o temperaturi i na taj način štiti instalaciju od mogućih pregrijavanja kad nema potrošnje energije npr. ljeti u slučajevima kada ukućana nema kući i tada nude potpuno bezbrižnu primjenu. ThermProtect kod kolektora Vitosol 200-FM i Vitosol 100-FM daje u usporedbi s konvencionalnim kolektorima također i veći prinos, budući da kolektori nikada ne ulaze u fazu stagnacije i mogu ponovno opskrbljivati toplinom u svako doba.

Godišnje u prosjeku može se pokriti do 60% energije potrebne za zagrijavanje pitke vode i doprinose podršci grijanju. U kombinaciji s kotlom zahvaljujući besplatnoj energiji Sunca može se uštedjeti više od jedne trećine ukupne godišnje potrebne energije za grijanje i pripremu tople vode

Pregledano: 2.882 puta

Komentirajte ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *