/

Iskustva korisnika

Pametni solarni kolektori ostaju cool

Primjena solarnih kolektora je važan faktor za uspjeh energetske tranzicije. Međutim tijekom ljetnog godišnjeg odmora može se na primjer dogoditi, da je više sunčeve energije na raspolaganju nego što je potrebno. Standardno kolektori se tada pregrijavaju i više ne mogu dati optimalnu snagu. S novim pametnim kolektorima tema pregrijavanja je prošlost.

Vlatko Serdar nakon dugo godina štednje ostvario je svoj san o vlastitoj kući. Odlučio se koliko bude moguće koristiti obnovljive izvore energije, jer smatra da korištenje obnovljivih izvora energije nije samo dobra stvar, nego apsolutna potreba. Velika mu je želja bila čim više ekološki graditi i živjeti, a tu svakako spada i solarno grijanje. „U osnovi to nije ništa novo, već tisućljećima dokazano načelo„ rekao je učeni povjesničar Haferkamp. On govori o tehnici koju su već Egipćani i Rimljani koristili za korištenje besplatne energije sunca. Zbog toga je jasno da je solarnim kolektorima mjesto na krovu svake obiteljske kuće. Kako je s građevinarima projekt dolazio u konkretniju fazu i tema grijanja je postala aktualna došlo je do nekih dodatnih nedoumica.

Što ako se kolektori prejako zagriju

„Ljeti moja žena i ja često odlazimo na vikend odmore i otputujemo. Tijekom tog vremena u našoj kući nema gotovo nikakve potrebe za toplinom. Čuo sam da se kolektori mogu pregrijati do te mjere da tekućina u kolektorima ispari“, priča g. Serdar. Njega već brine da kod jačih sunčevih zračenja može doći do smetnje u solarnoj instalaciji kao npr. na brtvama, pumpama ili ventilima.

Njegovo mišljenje nije neopravdano, jer solarni kolektori uvijek proizvode toplinu kada solarno zračenje padne na apsorber. Čak i onda kada nam toplina nije uopće potrebna. Oni zagrijavaju vodu u spremniku sve dok se ne postigne zadana temperatura. Nakon postizanja željene temperature kod standardnih kolektora pumpa se ugasi i solarna instalacija stoji. No, sunce i dalje zrači na površinu kolektora i zagrijava se što može dovesti stvarno do nastanka pare unutar kolektora.

Inovativni apsorberski premaz sprječava pregrijavanje

Mladog vlasnika nove kuće je priča o pregrijavanju kolektora učinila toliko skeptičnim da je gotovo odustao od ugradnje solarnih kolektora i razmišljao je da zagrijavanje tople vode vrši samo putem plinskog kotla.. „Već sam se gotovo i odlučio samo za plinsko grijanje, dok mi jedan susjed nije došao sa informacijom da Viessmann ima nove kolektore s kojima više nema pregrijavanja, kolektori se sami štite od pregrijavanja tj. radi se o pametnim kolektorima.“

Zaista su pločasti kolektori Vitosol 100-FM i 200-FM koje proizvodi tvrtka Viessmann zaštićeni od pregrijavanja. Inovativni premaz apsorbera sprječava pregrijavanje i nastanak pare. Kolektori djeluju potpuno neovisno o regulaciji, naponu struje i mehaničkim postavkama. Ovaj premaz je novitet koji je tvrtka Viessmann patentirala.

Ako se kolektori zagriju preko 75 °C stupnjeva, kristalna struktura u kolektoru se mijenja, kada počinje automatsko hlađenje kolektora isijavanjem i kolektori se nikada ne pregrijavaju niti dolazi do isparavanja medija u kolektorima. Kad temperatura u kolektoru padne kristalna struktura se vraća u prvobitno stanje i više od 95 posto sunčeve energije se preuzima i pretvara u korisnu toplinu.

Serdar je bio odmah oduševljen s ovom tehnikom i prepoznao ju je kao pravo rješenje za svoju kuću, a ujedno je ostvario svoju želju da obnovljive izvore energije koristi u svom novom domu.

Pregledano: 2.457 puta

Komentirajte ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *